dilluns, 25 de febrer del 2013

Qui es va transfigurar?




Aquest segon diumenge de quaresma hem llegit a Pau dient-nos que "la nostra ciutadania és al cel" i que el Senyor "transformarà el nostre pobre cos". En l'evangeli Lluc ens parla que Jesús es "transmudà" mentre pregava. Ens diu que "Pere i els seus companys estaven profundament adormits, però quan es desvetllaren, veieren la glòria de Jesús"

El segon diumenge de quaresma, o el que podríem anomenar la festa de la transfiguració, acostumem a fixar la nostra mirada en Jesús. Està bé centrar-nos en ell, però jo crec que el que ens proposa Lluc és que ens fixem en els tres deixebles. Quan ens diu que estaven adormits profundament, no ens estava parlant de son, sinó d'un altre tipus d'adormiment. Ens parla d'aquell estat que no ens permet veure la realitat a través de la nostra consciència més profunda. Per uns moments, però, es desvetllaren i van veure-hi clar, van comprendre, però només durant uns moments. Van entrar en un núvol que els va ofuscar de nou i van deixar de veure. En els breus moments de lucidesa, de clarividència, volien perpetuar aquella experiència plantant unes cabanes de tant bé que estaven allà dalt la muntanya. 

Comprengueren? Sembla que no, no ho farien fins un temps després, quan Jesús va morir a la creu. Després d'uns dies d'incertesa i desconcert, despertaren de nou, es desvetllaren per sempre i comprengueren. Van retrobar Jesús de nou, ressucitat perquè havien arribat al desvetllament complert i van comprendre. Van comprendre que un cop desvetllats no ens podem quedar dalt la muntanya isolats, sinó que n'hem de baixar per il·luminar el món sencer.

En la festa de la transfiguració el testimoni de l'evangelista ens convida a desvetllar-nos. Sabem que la quaresma, contràriament al que ens han dit durant molt de temps, no és un temps de tristesa, de vestir-se de sac, sinó que és una invitació a començar a gaudir del desvetllament complert que esclatarà a la pasqua. Quan ens desvetllem, també nosaltres ens transmudem, i podem ser llum del món mitjançant l'amor absolut a tota la humanitat sencera i envers tota criatura i l'univers sencer. Així, doncs, la transfiguració és també per a nosaltres, com ho fou per als deixebles.

La transfiguració no és tan sols per Jesús, sinó que aquell dia els deixebles, sense saber-ho, es transfiguraren amb ell i avui nosaltres estem convidats a transfigurar-nos amb ells.